Sunday, March 17, 2013

Sarbatoarea altora sarbatorita de ai nostri

    Exista, pe pamantul asta, natiuni care sunt atat de puternice in simboluri si cu atata mandrie si patriotism, incat, pana si sarbatorile nationale sunt celebrate in intreaga lume, cu mare fast.


    Una dintre aceste tari este Irlanda care are atatea simboluri ca nici nu stiu cu care sa incep. The harp (harpa), The Leprechaun (acei pitici imbracati in verde), Shamrock (trifoiul), dansul irlandez, muzica irlandeza (U2, Enya) si de ce nu berea Guinness. Pe langa toate acestea, Irlanda mai are si o zi nationala - St Patrick's Day, o zi, care s-a raspandit in intreaga lume si e sarbatorita pe 17 martie, nu numai de comunitatile irlandeze. Aceasta sarbatoare este dedicata patronului spiritual al Irlandei, St Patrick, supranumit Apostolul tarii si se manifesta prin parade in costume verzi, petreceri si baluri, unde se bea bere in cinstea Protectorului.



    Sarbatoarea verde este sarbatorita si in Romania, unde se vor organiza atat parade, concerte cu muzica irlandeza si nu numai, cat si petreceri in diversele pub-uri care au, mai mult sau mai putin, din specificul irlandez.

    N-o sa vorbesc prea mult de aceasta sarbatoare pentru ca nu ma reprezinta, insa, cred ca multe natiuni, mai ales, Romania si Moldova, ar trebui sa o ia ca model. Ai nostri, in loc de mandrie nationala au numai reprosuri, critici si nemultumiri, iar cand e vorba de sarbatoare nationala, majoritatea se gandesc in primul rand la o zi libera, la o petrecere in plus, la nesimtitii aia care vorbesc cuvinte goale de la tribuna, dar nu fac nimic, la cate lipsuri au, la ce mic e salariul,  si mai putin la ceea ce se numeste spiritul sarbatorii si scopul sarbatorii.

    Pacat, pentru ca si noi avem o tara frumoasa, cu multi oameni buni, cu o natura fermecatoare si traditii care merita promovate, poate mai mult decat ar merita St Patrick.

Enjoy it!

1 comment:

  1. Am vazut ca a fost ziua Irlandei :)
    Da, s-ar putea lua exemplu de la ei. Ai dreptate!

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti