Monday, April 29, 2013

Floarea care te reprezinta - buchetul de mireasa

In trei saptamani incepe sezonul nuntilor. Cateva dintre persoanele cu care socializez in on-line si care se pregatesc de marele eveniment - Nunta, m-au rugat sa le impartasesc impresiile, experienta si intamplarile mele in ce priveste organizarea nuntii. Dupa ce am vorbit cate ceva despre rochia de mireasacoafuravoal si voaletapantofi si stilul nuntii cred ca a venit timpul sa dicutam un pic si despre buchetul miresei.

Bun, deci astazi vedeta acestui blog va fi el, accesoriu care da culoare, veselie si eleganta miresei. Si pentru ca nu imi permit sa-i ignor pe cititorii care au trecut deja, de marele eveniment sau pentru care momentul nuntii inca nu e o prioritate m-am gandit ca pe voi va va interesa semnificatia unor flori. Nu am aprofundat subiectul pentru ca nu sunt specialist nici in organizari de nunti si nici florist. Sper totusi ca veti gasi lucruri interesante si utile citindu-ma.

Semnificatia ancestrala a buchetului de mireasa consta in credinta straveche ca mirosul florilor alunga spiritile rele, aducand noroc si prosperitate celei care il poarta. Dincolo de aceasta, simbolistica fiecarei flori din buchet, dar si a culorilor, ne va aduce noi semnificatii pentru buchetul de mireasa.

De exemplu pentru a exprima dragostea si pasiunea alegerea cea mai buna este de culoare rosie, dar florile rosii mai sunt si simbolul pudorii. Pentru a arata dragostea ascunsa, ai putea oferi in dar flori cu nuante de violet care mai semnifica si pacea, blandetea si curtuazia modesta, asociat cu rosu, insa, reprezinta amintirea. Movul si albul simbolizeaza prietenie, iar rozul frumusetea si puritatea, dar asociat cu mov inseamna devotament. Verdele reprezinta speranta, tineretea si succesul, iar albastrul se asociaza puritatii sentimentelor, iubirii pure si platonice, intelepciunii. Maroul este culoarea nelinistii, iar galbenul este sinonimul bogatiei si al reusitei, care in combinatie cu rosu semnifica ambitie, iar cu mov - mila.

Fiecare floare are simbolul ei, legat sau nu de aspect si culoare.
De exemplu trandafirul, floarea, poate cea mai folosita in buchetul de mireasa, are o sumedenie de semnificatii, legate in special de culoarea sa: daca e alb atunci reprezinta inocenta, dragostea eterna, liniste si se refera la o mireasa eleganta si fina, daca e rosu atunci se refera la dragostea nebuna, pasiunea sentimentelor si la o mireasa pasionala. Trandafirul roz inseamna "crede-ma" si este o culoare mai linistita.



Orhideea este considerata o floare exotica, tropicala, iar purtatoarei buchetului din orhidee ii da o nota exotica, speciala, indrazneata.


Floarea-soarelui simbolizeaza apropierea, intimitatea, longevitatea, traditie, fertilitate si virilitate, dar si stralucire si generozitate. O mireasa vesela si exuberanta va alege aceasta floare sa domine buchetul ei de mireasa.


Lacrimioarele sunt simbol al inocentei, iar mireasa care va dori aceste flori in buchetul ei, este considerata o mireasa credincioasa, fina, copilaroasa.


Crinul semnifica devotament si prietenie si este potrivit unei mirese simple, dar eleganta.


Cala este considerata un simbol al stilului si elegantei, iar hortensia dragostea, recunostinta si sinceritatea. Hortensia mai poate semnifica si vanitate si laudarosenie.


Lalelele transmit eleganta, gratie si diplomatie si se potrivesc unei mirese rafinate, iar bujorul prin simbolistica sa, i se potriveste unei mirese elegante, sensibila si gratioasa.




Garoafele, iedera, panselutele, floarea de Nu Ma Uita sunt simbol al dragostei si respectului, iar liliacul este semn al tineretii si prosperitatii.


Anemona, gerbera, florile de camp si oricare dintre florile verii care va sunt pe plac va pot reprezenta in acea zi importanta. Alegeti dupa stilul nuntii, culoarea si floarea preferata.




Anul 2013 readuce in voga buchetele artificiale, bazate mai mult pe stilul hand-made, insa sunt mult mai stilate si cochete:




Si pentru ca, pe langa traditii, exista si o gramada de superstii despre nunta, nici buchetul de mireasa nu face exceptie.
De exemplu, despre cale se spune ca ar aduce o tragedie sau o despartire si ca sunt potrivite mai mult pentru inmormantari, chiar daca un buchet din cale este unul simplu, dar foarte elegant.
Si despre acei trandafiri, atat de folositi in buchetul majoritatii mireselor, se spune ca ar aduce lacrimi, la fel ca lacrimioarele.
Aducatoare de noroc sunt florile de mar, soc, iasomie si levantica, ca simbol al bogatiei si inceputul unei vieti de familie armonioase.
Se mai zice ca miresele care au in buchet fire de iedera si trifoi cu patru foi, vor avea o casnicie fericita si norocoasa.
Este bine ca in buchetul de mireasa sau in cununa miresei sa se gaseasca fire de rozmarin, care simbolizeaza credinta partenerilor unul fata de celalalt.
O alta superstitie spune ca si mirele trebuie sa poarte flori in ziua nuntii, caci florile semnifica fericirea si alungarea tuturor relelor, astfel s-a inradacinat traditia ca mirele sa poarte butoniera.
Aruncarea buchetului isi are originile in Marea Britanie, unde se credea ca mireasa poate transmite norocul domnisoarelor de onoare.

Omul a inventat cate o superstitie pentru fiecare lucru pe care sa dea vina, deci superstitiile tratatile ca atare.


P.S. Pozele sunt luate de pe Pinterest si Instagram.


8 comments:

  1. Eu am ales un buchet e trandafiri rosii :)!
    Nu stiam neaparat semnificatia, dar i-am ales pentru ca imi plac foarte foarte tare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact asta era si ideea, dincolo de semnificatii, noi trebuie sa alegem ceea ce ne place. Felicitari!

      Delete
  2. Pentru cine are de gand sa faca nunta gaseste aici la tine sfaturi utile! :))
    Sa ai o zi faina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sper sa le fie utile. O zi minunata si tie draga mea!

      Delete
  3. Foarte interesante informatii si foarte frumoase buchete!
    Si foarte greu de ales :) Nu cred ca as sti ce sa aleg. Mie imi plac toate :)
    Vorbesc cat se poate de serios.
    O noapte buna, draga Tina!

    ReplyDelete

Zi-mi si mie la ce te gandesti